Bütçenin hukuki işlevi nedir?
Bütçe: Hükümetin belirli bir dönemde yapacağı tahmini harcamaları ve elde edeceği geliri ayrıntılı olarak gösteren ve hükümete bu fonları harcama ve geliri toplama yetkisi ve izni veren hesap biçimindeki yasal bir belgedir.
Bütçe kanunu ne demek?
Madde 15/1: Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu, Merkezî Yönetimin görev ve yetkisi altındaki kamu idarelerinin gelir ve gider tahminlerini gösteren, bunların onaylanıp yürürlüğe konulmasına izin veren kanundur.
Bütçe tanımı nedir?
Bütçe (Eski Fransızca: bougette) devletin, bir kuruluşun, bir ailenin veya bir bireyin belirli bir gelecekte planlanan gelir ve giderlerinin toplamıdır. Devlet, gelir, gider, üretim, genel yönetim gibi bütçe türleri vardır.
Bütçenin temel ilkeleri nelerdir?
Bütçe ilkeleri: – Genellik ilkesi: Tüm gelir ve giderler bütçede kaydedilir. Brüt değer: Bu, hükümet gelir ve giderlerinin bütçede ayrı ayrı kaydedilmesidir. Merkeziyetsizlik: Bu, belirli bir hizmetin yerine getirilmesine belirli bir gelir kaynağı tahsis etmemeyi içerir.
Bütçenin 4’t’si nedir?
Yukarıdaki bilgiler ışığında kamu bütçesinin özellikleri 4T ilkesi olarak açıklanmaktadır: • Tahmin: Bütçede yer alan tutarlar tahmindir. • Sınırlama: Bütçe belirli bir dönem için hazırlanır ve uygulanır. • Dağıtım: Bütçe dengelidir. • Onay: Bütçe uygulanmadan önce onaylanır. Modern finans alanında bir fark vardır.
Bütçe kanunu kim denetler?
Bütçe yapma yetkisini elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkilerin belirlenen sınırlar içinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi zorunludur. Bütçe denetimi için teknik donanıma ihtiyaç duyulduğundan, Sayıştay bu konuda yasama organına yardımcı olan en temel kurumdur.
Bütçe türleri nelerdir?
Bütçe çeşitleri; Genel bütçe, özel bütçe, düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, sosyal sigorta kurumu bütçesi ve mahalli idare bütçesi kategorilerine ayrılır. Ayrıca genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurum bütçelerinin toplamı devlet bütçesini oluşturur.
Bütçeyi kim onaylar?
Ülkemizde bütçe yetkisi, millet adına karar alma yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kullanılmaktadır.
Bütçe kanununa yargı yolu açık mı?
Bütçe kanunu da bir kanun olduğundan ve başkaca bir hüküm bulunmadığından Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya uygunluk denetimine tabidir.
Türkiye’de hangi bütçe sistemi var?
Türkiye’de şu anda uygulanan bütçe sistemidir. 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de stratejik planlamaya dayalı performansa dayalı bütçe sistemi getirilmiştir.
5018 Sayılı Kanun Nedir?
Bu Kanun, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerden oluşan Devlet idarelerinin malî yönetim ve denetimini düzenler.
Bütçenin anlamı nedir kısaca?
Bütçe, gelir ve giderlere dayalı bir finansal plandır. Başka bir deyişle, bir ay veya bir yıl gibi belirli bir zaman diliminde ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadar harcayacağınızı öngörür.
Belediyeler hangi bütçeye tabidir?
Belediye bütçesi: Yerel yönetimler kapsamındaki kamu idarelerinin, yani belediyelerin, il özel idarelerinin ve bunlara bağlı olanların, bunlar tarafından kurulan veya üyesi oldukları, yalnızca hizmetlerle sınırlı kamusal faaliyet yürüten kuruluşların bütçeleridir.
Bütçenin amacı nedir?
Bütçe, gelir ve giderlerin belirli bir zaman diliminde planlandığı, organize edildiği ve izlendiği bir finansal plandır. Bireyler, haneler, işletmeler ve hükümetler tarafından gelir ve giderleri kontrol altında tutmak için kullanılır.
Bütçenin hukuki fonksiyonu nedir?
Bütçenin hukuki işlevi, idarenin faaliyetlerinin hukuk normlarına bağlı olması ve bütçe dışında veya bütçeye aykırı her türlü idari eylem ve işlemin hukuka aykırı sayılması anlamına gelir.
Bütçenin mali işlevi nedir?
Daha önce sadece bütçe gelirlerini onaylama yetkisine sahip olan parlamentolar, artık bütçe giderleri üzerinde de aynı yetkiye sahiptir. Sayfa 2 64 İsmail Türk b) Bütçenin mali işlevi: Bütçe, devletin yıllık gelir ve gider tahminlerini gösterir.
Genellik ilkesi nedir hukuk?
Yazılılık, kanunlarda yer alan hukuki hükümlerin Anayasada belirlenen yetkili organlar tarafından yazılı ve kanunlaştırılmış biçimde kabul edilip yayımlanması anlamına gelir. Evrensellik, kanunların belirli bir kişiyi değil, aynı durumdaki herkesi bağlaması anlamına gelir.
Bütçenin denetim işlevi nedir?
Kamu gelirlerinin elde edilmesi ve toplanması ile kamu fonlarının hizmet ve mal satın almak için kullanılması süreçleri genellikle kamu bütçesi aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle bu denetime bütçe denetimi de denir.
Bütçenin amacı nedir?
Bütçe, gelir ve giderlerin belirli bir zaman diliminde planlandığı, organize edildiği ve izlendiği bir finansal plandır. Bireyler, haneler, işletmeler ve hükümetler tarafından gelir ve giderleri kontrol altında tutmak için kullanılır.