Kimyasal bozulma nedir?
Kimyasal bozulma. Kimyasalların ahşabın hücre duvarına ulaşma hızı, kimyasal bozulmanın derecesini belirler. Genel olarak, kimyasal maddeler önce ahşap malzemenin rengini değiştirir. Metaller ahşabın aşınmasına, asitler erimesine, bazlar yumuşamasına ve alkoller şişmesine neden olur.
Zararlı kimyasal etmenler nelerdir?
Güvenliği tehlikeye atan kimyasal risk faktörleri; yanıcı maddeler, yanıcı maddeler, patlayıcı maddeler, oksitleyici maddeler, etkileşime giren maddeler ve suya duyarlı maddelerdir.
Gıdalarda bozulma nedir?
Gıda bozulması nedir? Genel olarak bozulma; yenilebilirliğini kaybetmesine yol açan bileşim ve özelliklerde bir değişiklik olarak tanımlanabilir. Bozulmuş gıdanın yapısında, görünümünde, renginde, tadında ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişiklikler meydana gelir.
Mikrobiyolojik bozulmalar nelerdir?
Mikrobiyal bozulma: Mikroorganizmalar besinlerde çoğaldığında, karbonhidratları parçalayarak acılaşmaya, proteinleri parçalayarak acılaşmaya ve yağları parçalayarak acılaşmaya neden olurlar.
Besinler nasıl bozulur?
Besinsel bozulma, fiziksel bozulma. Sıcaklık, nem, rüzgar ve güneş ışığı gibi dış etkenlerin neden olduğu bir bozulma türüdür. … Kimyasal bozulma. Besinlerin havadaki oksijenle teması sonucu oluşur. … Mikrobiyolojik bozulma. Bakteri, küf ve mayaların neden olduğu bir bozulma türüdür.
Biyolojik bozulma nedir?
Biyodegradasyon; Canlıların etkisi altında bir malzeme, parça veya bileşenin iç yapısında meydana gelen çürüme süreci sonucu oluşan bozulmadır. Biyodegradasyonun doğru anlaşılması ve uygun önlemlerin alınması; çürüme olayının ve buna neden olan faktörlerin doğru değerlendirilmesi ile mümkündür.
Kaç çeşit kimyasal vardır?
Dünya çapında bilinen farklı türlerde 5-7 milyon kimyasal bulunmaktadır. Çeşitli endüstrilerde her yıl 400 milyon ton kimyasal üretilmektedir. Sadece Kuzey Amerika’da her yıl 1.200 yeni kimyasal geliştirilmektedir. Kullanılan ve geliştirilen kimyasalların sağlık etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir.
Kimyasal ürünler nelerdir?
Bu kapsamda; pestisitler, sentetik gübreler, veteriner ilaçları, sentetik elyaflar, sabun, deterjanlar, temizlik maddeleri, plastik hammaddeler, beşeri ilaç sanayi, kozmetik sanayi, boyalar, yardımcı malzemeler, deri, tekstil, inşaat (boru, levha, kapı, pencere vb.)
Kimyasal tehlikeler nelerdir?
Kimyasal tehditler üç ana kategoriye ayrılabilir: Savaşta veya terörist saldırılarda kimyasal savaş ajanlarının kullanımından kaynaklanan tehditler. Zehirli endüstriyel kimyasalların kazara çevreye salınmasından kaynaklanan tehditler.
Ozmofilik nedir?
Osmofilik: Yüksek şeker konsantrasyonunu sever. Özellikle mayalar ozmofilik organizmalardır ve bakteri üremesi için uygun olmayan düşük su aktivitesine sahip şekerli ortamlarda kolayca büyüyebilirler.
Sülfit bozulması nedir?
Sülfit bozunumu: Spor taşıyan, termofilik, aerobik veya anaerobik bakteriler kükürt amino asitlerini parçalar (çürüme) ve H2S oluşturur. H2S suda çözündüğü için kutuda herhangi bir bombardıman gözlemlenemez. H2S ortamda bulunan demirle FeS oluşturduğu için bu konserve yiyeceklerin rengi koyulaşır ve kötü bir koku oluşur.
Oksidatif bozulma nedir?
Oksidatif yağ bozulması, aktif olarak kullanılan tüm yağlayıcıların en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozitenin artması, katkı maddesinin tükenmesine, çamur/tortu oluşumuna, filtre tıkanıklığına, bağlayıcı yağın bozulmasına ve köpük kontrolünde çeşitli kayıplara yol açar.
Pütrit bozulma nedir?
b) Putrit bozulması: Putrit bozulması, anaerobik mikroorganizmaların aktivitesi nedeniyle ette kötü kokuya neden olan H2S, NH3, merkaptan, indol ve kadaverin-putresin gibi bileşiklerin açığa çıkmasıyla oluşur.
Konserve neden bozulur?
Konserve ürünlerin bozulması: Bu durum, işleme sırasındaki hatalardan, işleme sonrası veya depolama sırasında mikroorganizmaların faaliyetlerinden ve kutu içeriği ile kutu malzemesi arasındaki etkileşimlerden kaynaklanabilir.
Düz ekşime nedir?
DÜZ RANSİSİTE Başka bir deyişle, üst ve alt göz kapakları çökük halde kalır. Ancak kutudaki ürün, mikroorganizmaların ürettiği laktik asidin etkisiyle ekşimiştir. Bu bozulmaya “düz ransidite” denir.
Kimyasal etkisi nedir?
Kimyasal tepkime, iki veya daha fazla maddenin birbirleriyle etkileşerek özelliklerini kaybetmesi ve yerine yeni özellikler taşıyan maddelerin oluşmasıdır.
Oksidatif bozulma nedir?
Oksidatif yağ bozulması, aktif olarak kullanılan tüm yağlayıcıların en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozitenin artması, katkı maddesinin tükenmesine, çamur/tortu oluşumuna, filtre tıkanıklığına, bağlayıcı yağın bozulmasına ve köpük kontrolünde çeşitli kayıplara yol açar.
Pütrit bozulma nedir?
b) Putrit bozulması: Putrit bozulması, anaerobik mikroorganizmaların aktivitesi nedeniyle ette kötü kokuya neden olan H2S, NH3, merkaptan, indol ve kadaverin-putresin gibi bileşiklerin açığa çıkmasıyla oluşur.
Besinlerin bozulmasına neden olan kimyasal etmenler nelerdir?
Bunlar, gıdada bulunan veya gıdayla kirlenen veya daha sonra gıdaya eklenen kimyasallardan kaynaklanan risklerdir. Gıda katkı maddeleri, doğal gıda toksinleri, pestisitler ve pestisit kalıntıları, deterjan kalıntıları ve gübre kalıntıları gibi kimyasal maddelerden kaynaklanırlar.