Tevriye söz sanatı nedir?
Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükte bir ses benzerini, iki gerçek anlamı olacak şekilde kullanmaktan ibarettir; bir sözcüğün yakın anlamını ifade ederken aynı zamanda uzak anlamını da ifade eder. Gizlemek, amacı gizlemek anlamına gelir.
Söz sanatı ne demek örnek?
Bu, ifadeyi zenginleştirmek, etkisini artırmak, monotonluğu kırmak veya az kelimeyle çok şey ifade etmek için yapılır. Türk edebiyatında deyimler genellikle şu şekilde gruplandırılır. “Kaleci” yerine doğrudan “kaleci” demek bir deyimdir (dolaylı).
İntak sanatı nedir örnek?
İnsanları konuşturmak (İntak) İnsan özellikleriyle donatılmış varlıklar kişileştirilerek konuşturulduğunda, insanları konuşturma sanatı başarılmış olur. Örnek » Akşam rüzgarı Ali’ye der ki: “Gözler ileri, gönül geri…” Sanki tepeler alçalıyor ve dereler dolup taşıyordu da köydeki insanlar görülebiliyordu!
Cinas söz sanatı nedir?
Pun, belagatin en önemli biçimlerinden biri ve hem şiirde hem de düzyazıda tercih edilen söz sanatlarından biridir. Sözlükte, pun iki şeyin benzerliğini belirtmek için kullanılır. Telaffuz ve telaffuzda aynı veya benzer olan kelimeleri kullanan bir söz sanatıdır.
Tezat söz sanatı nedir?
Edebiyatta zıtlık, birbirine zıt duygu, düşünce ve durumları ifade eder; bunları aralarında ilişki kurarak aynı cümle, mısra veya beyit içinde ifade etme sanatıdır. Hem nazım hem de nesirde görülebilir. Tıbak, mutâbakat, tatbîk ve takafu olarak da bilinir.
Tariz nedir örnek?
Ayrıca, alaycı bir şekilde uyarma, ikaz etme veya birinin dikkatini çekme amacıyla yapılan bir söz sanatı olarak da adlandırılabilir. Örnek: Kurduğu şirketin başarılarından coşkuyla bahseden arkadaşıma: “Ne kadar alçakgönüllülük, dostum!” dedim.
İstiare nedir kısaca?
Türk edebiyatında metafor, bir sözcüğü anlamının dışında kullanma ve bir şeye benzediği başka bir varlığın adıyla atıfta bulunma sanatıdır. Diğer adı metafordur. Analojinin iki temel öğesi vardır: aynı ve karşılaştırmalı. Metafor, hakkında hiçbir şey söylenmeyerek yaratılır.
Nida ne demek örnek cümle?
Genellikle “Hey, hey, ya…” gibi sesli ünlemleri anlamı ifade etmek için kullanan bir ünlem sanatıdır. Örneğin; Dur, yolcu! Bilmeden girdiğin bu topraklar bir dönemin çöktüğü yerdir.
Telmih söz sanatı nedir?
Bilinen bir olayı, tarihten veya mitolojiden bir kahramanı, bir atasözünü, kelimeler arasında vurgulayıp anımsatma sanatıdır.
Abartma söz sanatı nedir?
Abartma, ya da bilinen adıyla abartma sanatı, anlamsal deyimler ailesine aittir; çok genel olarak, bir durumu ya da olayı olduğundan daha küçük ya da büyük gösterme sanatı olarak ifade edilebilir.
Terdid ne demek edebiyatta?
Terdit, bir sözcüğü veya anlatıyı beklenmedik bir sonuca bağlayarak dinleyiciyi veya okuyucuyu şaşırtabilen ve hayrete düşürebilen edebi bir sanattır.
Nida sanatı ne demek?
Ünlem sanatı çağırmak ve hitap etmek anlamına gelir. Farsça bir kelime olan Nida, yüksek sesle bağırmak anlamına gelir. Özellikle şiirde, ünlem sanatı, coşku, heyecan ve şaşkınlık gibi belirli bir duyguyu belirtmek için “ey, hey, ay…” gibi sesli ünlemlerin kullanılmasıyla açıklanır.
Rücu sanatı nedir?
Recû (dönmek), söylenen sözü bırakıp, ifadeyi güçlendirmek için daha güçlü bir söz söyleme sanatıdır. Edebiyat ve retorikte kullanılır.
Terdit sanatı nedir?
Edebiyatta, bir cümleyi okuyucunun beklemediği bir şekilde bitirerek onu şaşırtma sanatı.
Tevriye nedir örnek?
İki gerçek anlam kullanılarak, kastedilen anlam uzak anlamla açıklanır. Tevriye sanatına örnek olarak gösterilecek cümleler şu şekilde açıklanır: – Sarımsak da acıdır; Ama evde bir karıya ihtiyacım var. Tevriye sanatı bu cümledeki “dis” sözcüğüyle yaratılmıştır.
Teşbih sanatı nedir?
Teşbih, “benzer olmak” anlamına gelir. İfadeyi güçlendirmek için, iki benzer kavramdan daha zayıf olanının daha güçlü olanıyla kıyaslanmasıdır. Dini kavramlarda teşbih, Tanrı’yı bir insanla karşılaştırmak anlamına gelir.
Kinaye sanatı nedir?
Alegori veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı bir şekilde ifade eden örtülü bir kelimedir. Edebiyatta, belirli bir amaç için gerçek ve mecazi anlamda kelimelerin kullanılmasıdır. Ayrıca, bir kelimenin gerçek anlamından farklı bir anlamda, onu taklit etme niyeti olmadan ve engelleyici referanslar olmadan mecazi anlamda kullanılması olarak da tanımlanır.
Tevriye nedir TDV?
“Bedi” terimi, kelimenin iki anlamı olan uzak anlamına işaret eder: yakın ve uzak. Sözlükte, çok kökünden türetilen tevriye, “sözcükten ilk anlaşılan anlamı gizlemek, saklamak ve başka bir anlamı ifade etmek” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, Mad. “vry”).
İstiare sanatı nedir?
Türk edebiyatında metafor, bir sözcüğü anlamının dışında kullanma ve bir şeye benzediği başka bir varlığın adıyla atıfta bulunma sanatıdır. Diğer adı metafordur. Analojinin iki temel öğesi vardır: aynı ve karşılaştırmalı.