Ceza koşulu için kusur aranır mı?
7 Cezanın borçlunun kusuruna bağlı olması koşulu kıta Avrupası hukukuna yabancı değildir. TBK ve geçici hukukun aksine, Alman Medeni Kanunu (BGB), ceza maddesinin uygulanması için borçlunun kusuruna dayanmaktadır. Madde 339’a göre, sözleşmesel ceza ancak borçlunun ödemeyi temerrüde düşürmesi durumunda talep edilebilir.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, sözleşme taraflarının eylemde bulunma ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise sözleşmede yer alan cezai şart da geçersizdir.
Cezai şart nasıl talep edilir?
Sözleşmesel bir ceza iddiasında bulunmak için, sözleşmenin yerine getirilmemiş olması veya uygun şekilde yerine getirilmemiş olması yeterlidir. Zararın yerine getirilmemesi veya yetersiz yerine getirilmesi nedeniyle meydana gelmiş olması, sözleşmesel bir ceza iddiasında bulunmaya engel değildir.
Cezai şart belirli olmak zorunda mı?
Hem belirli süreli hem de sürekli iş sözleşmelerinde, karşılıklılık ilkesinin uygulanması halinde cezai hükümler içeren maddeler genellikle etkili olur. Ancak sözleşmenin erken feshedilmesi halinde sözleşmesel cezanın etkili olabilmesi için, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli bir süre için yapılmış olması gerekir.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Sözleşmesel ceza, asıl borca bağlıdır ve her türlü borç için düzenlenebilir; ancak, sözleşmesel cezanın açıkça yasaklandığı durumlar, örneğin konut ve işyeri kira bedellerinin zamanında ödenmemesi veya tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine sözleşmesel ceza maddesi konulması halleri hariçtir.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.
Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?
Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Cezai şart ne zaman istenir?
Bundan da anlaşılacağı üzere bu düzenlemeye göre alacaklı sadece borcunun ifasını değil, borcunu belli bir yerde veya belli bir zamanda ödemediği takdirde sözleşmesel bir ceza da talep edebilir. Bu durumda alacaklının bir tercih yapması gerekmez, ancak alacaklının hem ifayı hem de sözleşmesel bir cezayı talep etme olasılığı vardır.
Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?
Ayrıca, mülk sahibi, yüklenicinin yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmemesi nedeniyle üçüncü kişilere ödediği olumlu zararın bir parçası olarak yükleniciden tazminat ve ceza talep edebilir. Ayrıca, girişimci, yükleniciden olumlu zararın bir parçası olarak kira kaybını talep edebilir.
Sözleşmeden dönme halinde cezai şart istenebilir mi?
Borçlu, sözleşmesel cezayı ödeyerek tek taraflı bir geri çekilme hakkına sahip olduğunu ispat etme hakkını saklı tutar. Borçlu bu nedenle alacaklıyla olan sözleşmeden çekilmeye ve yalnızca alacaklıya sözleşmesel cezayı ödemeye karar verebilir.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşme, süresi dolmadan feshedilmişse ve sözleşmede öngörülenlerden başka sebepler varsa, fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Sözleşme cezasının amacı, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemektir.
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Cezai şartın fer iliği nedir?
: TTK. M. 182/2’ye göre: “Asıl borç herhangi bir sebeple geçersiz olmuş veya borçlunun sorumlu tutulamayacağı bir sebeple imkânsızlaşmışsa, aksi kararlaştırılmadıkça cezai şartın ödenmesi istenemez.” Bu madde, sözleşmesel cezai şart ile asıl alacak arasındaki ikincillik ilkesini yasal olarak düzenlemektedir.
Kusursuz sorumlulukta kusur aranır mı?
Hukukun birçok alanında olduğu gibi, kusur kavramı sorumluluk hukukunda da önemli bir rol oynar. Aslında, kusursuz sorumluluğun istisnaları dışında, kusur olmadan sorumluluk olamaz. Bu bakımdan, kusur, sorumluluğun kurucu bir unsuru olarak tanımlanabilir.
Cezada kusur nedir?
Hukukta suçluluk, failin işlediği yanlıştan sorumlu tutulabilmesi anlamına gelir. Suçluluk, cezai sorumluluğun temelini oluşturan bir kurumdur. Ceza hukuku uygulanırken suçluluk en önemli faktördür. Ceza hukukunda kural şudur: “Eylem olmadan yanlış, yanlış olmadan suç ve suç olmadan ceza yoktur.”
Cezası şart icraya konulabilir mi?
Geçerli bir borcun ifa edilmemesi, eksik ifa edilmesi veya belirli bir yerde ve zamanda ifa edilmemesi hâlinde, malvarlığı değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen para cezasının borçludan mahkeme dışı icra yoluyla talep edilmesi mümkündür.
Cezası şart ve tazminat aynı anda istenebilir mi?
Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.